11 Kasım 2014 Salı

Venüs Sinek Kapan Bitkisi Dikim Rehberi


Venüs sinek kapan bitkilerimiz asidik ortam seven ve bulunduğu toprakta veya sulandığı suda tuz-mineral benzeri çözünmüş maddeleri kesinlikle istemeyen bitkilerdir. Bu sebeple de kullandığımız torf özel bir torf olan sphagnum torfudur. Tabii ki etobur bitkilerimizde özellikle toprağın asidik özelliğini yitirdiği ve tuz-mineral gibi etoburlar için oldukça tehlikeli olan bazı maddelerin birikmiş olabileceği nedenlerinden yola çıkarak torf değişimi yapmak gerekir. Diğer saksı bitkilerimizde olduğu gibi her toprak değişiminde saksı büyütmek gibi bir durumumuz yok Venüsler'de genel olarak yetişkin Venüs'ler için 9cm civarı yüksekliği olan bir saksı yeterli olacaktır, sadece toprak değişimi yapıp bitkiyi yine aynı saksıya dikebilirsiniz (saksıyı temizlemek kaydıyla).

Şimdi gelelim toprak değişim işlemine......


Torf karışımını çok bastırmadan hafif gevşek bir biçimde saksınıza doldurun. Torf karışımı saksınızı bir miktar aşacak şekilde tepe oluşturmanız iyi olacaktır, çünkü hafif gevşek doldurduğunuz harcınız zamanla çökme yapacaktır. Bu şekilde saksınızı doldurmanız çökme durumunda bitkinizin saksı yüzeyinden aşağıya mümkün olduğunca az kaymasını sağlayacaktır.






Köklerin girebileceği kadar derin ve rizomun girebileceği kadar geniş bir delik açınız.













Fotoğrafta görüldüğü gibi bitkinizin yapraklarını nazikçe bir arada tutarak beyaz rizom kısmını ortaya çıkartınız. Yaprakları bir arada yukarı kaldırırken oldukça nazik olmalısınız.

Kalem gibi bir cisim yardımıyla uzun kökleri deliğin dibine doğru nazikçe ittirebilirsiniz. Diğer bitkiler gibi kökleri ayırmak yada siyah kökleri çürümüş diyerek kesmek hatalı olacaktır. Sadece olduğu gibi ekiniz. Bitkinizi beyaz rizom kısmı torfun hemen altında kalacak şekilde dikiniz, fazla derine dikim yapmaktan kaçınmanız gerektiği gibi rizomu torf üstünde de fazla bırakmayınız.





Bitkinizi yerleştirdikten sonra fotoğraftaki gibi kenarlarından hafifçe bastırmanız yeterlidir. Torfu çok sıkıştırmanız sakıncalıdır.












                                 Fotoğraflar  alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder